Plastiksiz Yaşam Mümkün Mü?
Bir iklim aktivisti olarak savunduğum şey sadece iklim kriziyle mücadele değil. Canlılara, dünyaya ve insanlara zarar veren her türlü çevresel krize karşı harekete geçmek şart.
Plastik, şu an canlılığı ve doğayı tehdit eden çok büyük bir sorun. Tek kullanımlık plastikleri reddetmek her zaman üzerinde durduğum bir konu. Plastiksiz Temmuz Hareketi’nin plastikler konusunda farkındalığı artırmasını ve plastiksiz yaşama katkılarını çok değerli buluyorum.
Umarım ki plastiksiz yaşam mücadelesi sadece Temmuz’la sınırlı kalmaz ve bu farkındalık hareketi çok kişiye ulaşır, hem bizi hem gezegenimizi iyileştirir.
Plastik ilk üretildiğinde mucizevi gelen, şimdi de tamamen kurtulmamız için adeta bir mucizenin gerektiği bir problem haline geldi. Neredeyse her tarafta plastik görmemiz mümkünken elbette tamamen hayatımızdan çıkarabilmemiz söz konusu değil, fakat atabileceğimiz büyük bir adım var: tek kullanımlık kültürünü ortadan kaldırmak.

Tek kullanımlık plastiklere hayır!
Pet şişeler, plastik poşetler, tabaklar, çatallar, pipetler ve daha nicesi… Kullanım süresi birkaç dakikayı geçmeyen, kullanıldıktan sonra atılan ve doğadaki canlılara yüzyıllarca zarar veren ürünler. Plastik kirliliği çığırından çıkmışken, mikro plastikler canlıların ölümüne sebep olurken ve hatta biz insanların bile besin zincirinin içine karışabilmişken bireysel plastik kullanımımızı azaltmak için yapmamız gereken en önemli şey tek kullanımlık plastikleri reddetmek.

Tek kullanımlık plastikleri reddetmek sanıldığı kadar zor değil, aksine çoğu zaman ekonomik olarak daha avantajlı. Yanınızda taşıdığınız bir matara ile bir yılda yüzlerce plastik şişe atığını önlemiş olursunuz. Plastik poşet yerine tekrar tekrar kullanabileceğiniz bez poşet, tek kullanımlık bardak yerine hem kolay taşıyacağınız hem de kahvenizi sıcak tutacak termos, içeceğinizi pipetsiz içmek, gerekirse metal/cam pipet edinmek veya buğday sapı gibi alternatifler tercih etmek, ambalajsız ürünleri seçmek tek kullanımlık kültürünü yıkabileceğimiz adımlar.
Çevremizdekileri ve kendimizi tekrar kullanılabilir ürünler hakkında bilinçlendirmeli, bunları kullanmaya teşvik etmeliyiz. Plastik olmadan önce nasıl yaşayabiliyorsak, şimdi de ondan uzak durarak yaşamamız mümkün! Gezegenimiz plastik çöplüğü olmasın.
Alara Civelek - İklim Aktivisti - 1.5 Derece