Manken Doğa Bursalı ile Röportaj

Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın düzenlediği tanıtım videosunda yer almanız çok etkileyiciydi. Bu kampanya hakkında ne düşünüyorsunuz, kampanyanın bir parçası olmak sizi nasıl etkiledi?
https://www.instagram.com/p/B8goYt3g5H2/
Yaşadığımız dünya hepimizin yaşam alanı ve onun iyi olması, iyi hissetmesi için hepimize birçok görev düşüyor.
Bunları yapıyor muyuz ?
Maalesef hayır
Bu beni öyle çok üzüyor ki.
Doğada yürüyüş yaparken yerde bir sigara izmariti, denize daldığımda içinde plastik şişe, bira şişesi görmekten çok yoruldum ve çok üzülüyorum. Hepimiz sorumluluğumuzu yerine getirsek ve çöplerimize sahip çıksak bunlar yaşanmasa keşke diye diliyorum.
Çöpüne Sahip Çık kampanyasında yer almak beni çok mutlu etti. Bende yeri çok ayrı. Eğer birisine bile ulaşabildiysem bu kampanya filmi ile, ne mutlu bana.
Günlük hayatınızda, tek kullanımlık plastiklerden kaçınmak için neler yapıyorsunuz?
Kendi su mataramı veya kendi bardağımı kullanmaya özen gösteriyorum.
Eğer tek kullanımlık plastik kullanmış bile olsam, geri dönüşüm kutularına bu atıkları ulaştırmaya çalışıyorum.
Bir model olarak yer aldığınız sektörde yaşadığınız deneyimleri bizimle paylaşabilir misiniz?
Benim sektörümde genellikle ekipler hep kalabalık olarak çalışıyor. Bu nedenle siparişlerde yiyecek ve içecekler tek kullanımlık karton ve plastik malzemelerle geliyor.
Bu hem sağlıksız hem de çok çöp çıkıyor. Benim baya içim gidiyor o atıkları gördükçe. Hani yine her zaman geri dönüşüme ulaştırılabilse kendimi iyi hissedeceğim ama bilmiyorum ki nereye gidiyor o çöpler. Bunu bilememek beni ayrıca kahrediyor.
Bunu engellemek için ne yapılabilir peki?
Tek kullanımlık malzemeler yerine uzun süreli kullanımlı yemek takımları, cam bardaklar kullanılabilir ama tabii çok kalabalık ekiplerde bu zor. En azından çıkan atıklar geri dönüştürülebilir.
Belki bu geri dönüşüm süreci ile ilgili takip edebileceğimiz bir kaynak (web sitesi, app vb.) oluşturulabilir.
Sizce insanlar tek kullanımlık plastiklerden uzak bir yaşam konusunda neler yapmalı? Nereden başlamalılar?
Her birey kendi yaşamının ve doğanın sorumluluğunu almalı bence ilk önce, kendi sağlığı ve doğanın sağlığı için yararlı olsun. Daha uzun süreli kullanılabilecek malzemeleri araştırabilir. Alışveriş yaparken bez çantaları, su içmek için kendi matarasını, bardağını kullanmayı tercih edebilir.
Ekolojiyi korumak, plastiksiz yaşamı uygulamak adına ilham aldığınız kişiler, kurumlar var mı? Bizimle isimlerini paylaşabilir misiniz?
Ben çocukluğumdan beri doğaya çok saygılıyım. Herhangi bir hayvana ya da bir bitkiye isteyerek ya da istemeden zarar asla vermem. Gittiğim yerlere elimde büyük bir çöp torbası ile gider çöpleri toplarım. Ve bunların hepsini bana babam öğretti.
Bu kişiler arasında en başta babamı sayabilirim.