top of page

Koreograf, Performans Sanatçısı Dicle Doğan (@hareketamiri) ile Röportaj

Doğada yürüyüş yapmaya başlamaya nasıl karar verdin? Bu eylem senin için ne ifade etti?


Etiketlerin, tanımların arkasına sığınmadan yaşama naifliğine ihtiyacım olduğu bir dönemdeydim.

Derdim; Yalın olmak, kendi olmak, uyumlanabilen olmaktı. Kendimi ifade ederken bile artık sadeliği arıyorum. Basit ve sıradan bir insan olmak bana koşullara adapte olmayı öğretti.


Çantanı hazırlarken nelere dikkat ediyorsun? Tek kullanımlık plastiklerden bu çantayı oluştururken nasıl kaçınıyorsun?


Yürüyüş yaparken temel ihtiyaçların dışında yanına pek bir şey alamıyorsun. Bu yüzden de işlevsel ve minimal bir çanta hazırlamam gerekiyor. Bu tarz bir yaşama alışmak benim gündelik alışkanlıklarımı da değiştirdi. Her zaman çantamda taşıdığım bambu ya da metal çatal kaşık ve pipet setim var. Uzun yıllardır sabun kullandığım için şampuan şişesi atığından da uzağım. Kişisel bakım malzemelerim de cam şişede ve doğaya zarar vermeyen kimyasal içermeyen ürünlerden oluşuyor. Kavanozlarım vazo ve saksı oldu, eski kıyafetlerim el bezi bulaşık bezi oldu. Kartonlarım solucanlarımın yemi oldu. Böyle böyle derken evden çöp çıkartmamaya başladım.






Sence insanlar tek kullanımlık plastiklerden uzak bir yaşam konusunda neler yapmalı? Nereden başlamalılar? (Örneğin mutfaktaki buzdolabı poşetleri Tavsiyelerin, önerilerin)


Geri dönüşüm değil sıfır atık bir yaşam önemli olan. O yüzden de ürettiğimiz kadarını tüketmeye özen göstermeliyiz. Her tüketim karbon ayak izi demek.


Küçük işletmelerden alışveriş yapmak, kadın üreticilere destek olmak, yavaş moda ile üretilen firmaları desteklemek, yerel üretime destek vermek gibi yapılacak çok şey var aslında.


Bokashi kompost çalışan insanlarımız için çok basit bir yöntem hem de evdeki atığı azaltmak için çok yardımcı bir çözüm.


İş yerlerinde plastik karton bardaklar yerine kendimize ait bardakla ya da termosla çay kahve içmeye özen göstermek.


Tek kullanımlık plastikler yerine kendimize ait basit ürünlerle doğa katliamlarına çözüm olabiliriz.





Doğayı korumak için gösterdiğin özen; yaptığın çalışmalara, işlere yansıyor. Bizimle paylaşmak istediğin planların var mı?


Son zamanlarda çok fazla sürdürülebilir yaşam üzerine söyleşiler gerçekleştirdim. Özellikle lise ve üniversite öğrencileri ile gerçekleştirdiğimiz söyleşilerden çok şey öğreniyoruz. Bu aralar hareket tasarımını yaptığım iki tiyatro oyunum var. Yeni bir yürüyüş planı içindeyim.

Dicle Doğan - Koreograf, Performans Sanatçısı (@hareketamiri)

bottom of page