top of page

Influencer Gamze Biran ile Röportaj

Plastiksiz yaşam konusunda kendi deneyiminizde nasıl bir çıkış noktası oldu?

Daha minimal, tüketim alışkanlıklarından uzak bir hayata geçmeye karar verdiniz?


Yaklaşık 12 sene önce blog yazarak başladım bu işe. Sonra sosyal medyaya evrildikçe yavaş yavaş tüketim çılgınlığının içinde buldum kendimi. Her gün yeni kıyafetler, yeni eşyalar, yeni ürünler doyumsuz bir sosyal medya takipçisi var ve onu beslemeye kalktığınızda siz de ister istemez bu tüketim çılgınlığına sürükleniyorsunuz. 2 sene önce kendi kendime dedim ki benim yeni kıyafetlere, yeni ürünlere, yeni eşyalara ihtiyacım yok ve elimde olanları değerlendirmeye başladım. Daha az tüketerek daha minimal, daha sürdürülebilir bir yaşama odaklandım. Sonrası da kendiliğinden gelişti. Evde atık ayrıştırmaya başladıktan sonra da ne kadar plastik tükettiğimi farkedip olabildiğince azaltma yoluna girdim.






Günlük hayatınızda, tek kullanımlık plastiklerden kaçınmak için neler yapıyorsunuz?


Evden bez çantasız, termossuz ve su şişem olmadan çıkmıyorum. Şu üç kolay eşyayla bile dışarıdaki plastik kullanımınızı minimuma indirebilirsiniz. Çantada atıştırmalık bulundurmak, dışarıdaki olası açlık krizleri ve ambalaj atıklarını ortadan kaldırmaya yetiyor. Gittiğiniz cafe ve restoranlarda plastik ürünlere hayır diyebilirsiniz. Termosunuz mu yok kahvenizi fincanda isteyin, plastik pipet mi uzattılar hayır demeniz yeterli…




Sizce insanlar tek kullanımlık plastiklerden uzak bir yaşam konusunda neler yapmalı? Nereden başlamalılar?


Önce evlerindeki ambalaj atıklarını ayırarak başlamalı herkes. Mutfağa koyacağınız ayrı bir kutuda biriktirmeye başladıktan sonra bu kadar atık bu evden nasıl çıkıyor farkındalığı başlıyor ve azaltma yoluna gidiyorsunuz. İlk olarak tek kullanımlık plastiklerden başlayın, streç film, buzdolabı poşeti sonra sıklıkla kullandığımız yağlı kağıt, kahve filtresi hepsinin tekrar kullanılabilir, yıkanabilir versiyonları artık her yerde var. Sonra tekrar kullanma yoluna gidin, biten yoğurt kovaları, cam kavanozlar, konserveler… Sonra ambalajlı aldığınız ürünleri evde kendiniz yapmaya başlayın, atıştırmalıklar, sirke, reçel, yoğurt vs. Şampuanınızı katı şampuanla değiştirin, duş jelleri yerine mis gibi sabunlar, plastik lifler yerine örgü liflere geçin mesela, eskilerin bir bildiği varmış diyeceksiniz. Artık evden az atık çıkmaya başladığında nasıl bir rahatlama yaşayacağınıza inanamayacaksınız.






Ekolojiyi korumak, plastiksiz yaşamı uygulamak adına ilham aldığınız kişiler, kurumlar var mı? Bizimle isimlerini paylaşabilir misiniz?


@brightly.eco , @zerowastechef , @the.eco.warrior severek takip ettiğim birkaç hesap.



Plastiksiz yaşam konusunda en çok zorlandığınız şey nedir? Yapmaktan en zevk aldığınız şey nedir?


Pandemi dolayısıyla her şeyin plastiklere sarılı olması maalesef çok rahatsız edici ve zorlayıcı bir durum oldu. Umarım en kısa zamanda hayatlarımız eski haline dönecek ve bizler de az plastik kaplı hayatlarımıza geri döneceğiz. Hayatıma yeni bir ekolojik alışkanlık katmayı seviyorum, yeni bilgileri öğrenip hayata geçirmek sonrasında bunu sosyal medya hesaplarımda paylaşmak ve insanların da uygulamaya başlaması en büyük motivasyonum.


Gamze Biran - Blog Yazarı - Influencer (@gamzebiran)



bottom of page